Mazanec

Mazanec v naší rodině neodmyslitelně patří na velikonoční stůl. Někdo ho má rád s máslem, někdo jen tak na sucho a jiný si dává i marmeládu. Rozdělím se s vámi o recept, který jsem si zamilovala.

Každý má jiný způsob práce  a proto tento návod není striktní. Je pouze informativní. Jde o můj způsob postupů a vychytávek, které jsem trénováním získala. Pokud máte cokoliv vyzkoušené nebo otestované, budu ráda, když se se mnou o své zkušenosti podělíte…………..jdeme na to.

Jako úplně první věc si rozpustím máslo a sádlo, aby mohli vychladnout! Nikdy nelijte do těsta teplé! Do skleničky vliji rum a dám do něj rozinky. Mazanec je s nimi vláčnější a ti, co je nemají rádi, nechť si je laskavě vyďoubnou. Vy je do těsta dejte.

Potom připravím kvásek. Do hrníčku dám polovinu mléka a trochu ho zahřeji, přidám droždí, rozmíchám, přidám trochu cukru moučka a pocukruji moukou. Dám na teplé místo kvasit.

Mouku proseji do mísy, přidám postupně vejce, sůl, zbylé mléko, cukr, kůru z citronu a rozpuštěné ingredience. Nemíchám po směru hodinových ručiček, ale hnětu od sebe k sobě . Někdy použiji šlehač. Přidám rozinky i s rumem. Nakonec vmíchám vykynutý kvásek.

Mísu zakryji čistou utěrkou a dám kynout na teplé místo. Mezi tím si připravím plech s pečícím papírem. Rozšlehám vejce na závěrečné potření a buď nakrájím mandle na plátky nebo koupím už připravené. Někdo mandle nedává.

Po vykynutí vyklopím těsto na vál a prohnětu do tvaru mazance. Přendám na plech a pomažu rozšlehaným vejcem. Posypu mandlemi a nechám znovu kynout. Rozehřeji troubu a po nakynutí upeču. Dobu a teplotu vám přesně neřeknu, protože někdy peču v elektrické troubě a někdy v kachlových kamnech. ( elektrická 180-200° cca 40 minut).

Přeji hodně zdaru při testování a přeji dobrou chuť