Kokosovo-cizrnové kari

Není žádným tajemstvím, že stravování na středomořský způsob pomáhá se zdravím srdce a hubnutím. Ale kvůli rychlému modernímu životu je těžké držet se jakékoli diety, a proto budu zveřejňovat recepty, které budou obsahovat zdravý, rychlý, jednoduchý a pokud možno nízkocholesterolový přístup.

KOKOS

turmeric, spice, curry-2344157.jpg

Potřebujete tip na chutnou, ale zdravou večeři?

Toto je váš nový oblíbený recept!

Díky použití cizrny toto kari obsahuje bílkoviny a vlákninu bez použití masa. Koření dodává tomuto veganskému bezlepkovému pokrmu bohaté vrstvy chuti!

Porce: 4-5

Doba přípravy: 15 min

Doba vaření: 30 min

INGREDIENCE

2 lžíce kokosového oleje

2 středně žluté cibule NEBO 1 velká červená cibule nakrájená na plátky

400 g čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky (pokud používáte konzervy, rajčata sceďte)

mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti

454 g konzervy cizrny, scezené

3 stroužky česneku, nasekané

1 ½ lžíce garam masala

1 lžička kari

1/4 lžičky kmínu

383 g plechovky kokosového mléka*

2 lžičky kokosové mouky (VOLITELNÉ)**

1 malá limetka

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hlubokého hrnce na středně vysoké teplotě přidejte kokosový olej.

Přidejte cibuli nakrájenou na kolečka a rajčata. Na směs rozetřete trochu mořské soli a mletého černého pepře a promíchejte. Snižte teplotu na střední až mírnou teplotu  a nechte vařit, dokud se šťáva z rajčat přirozeně neuvolní a cibule nezměkne, asi 10 minut.

Přidejte cizrnu, česnek, garam masalu, kari a kmín. Míchejte, aby se vše spojilo.

Přidejte kokosové mléko a znovu promíchejte. Přidejte kokosovou moučku, která pomůže kari mírně zahustit. Kari přiveďte k varu a poté snižte na středně nízkou teplotu, aby se směs dále vařila dalších 10 až 12 minut.

Ochutnejte kari a podle chuti dochuťte solí a pepřem. Odstraňte kari z ohně a na kari lehce vymačkejte limetku a míchejte, aby se vše spojilo. Tento krok nepřeskakujte! Necháme mírně vychladnout a poté podáváme. Užijte si to!

S přáním krásně prožitých dní